Krul of steil haar op jouw profielfoto - Carmen
 • Inspirerend sinds 1963
 • Twee jaar garantie
 • In meer dan 1500 winkels
 • Kwaliteit & Service
 • Beautymerk

Krul of steil haar op jouw profielfoto

:: Carmen Terug naar overzicht

De perfecte foto voor jouw social media account

Wel of niet lachen, veel of weinig make-up en je haar… tja wat doe je met je haar?! Krullen of steil haar? Welke foto kies jij als profiel van jouw facebook, instagram of twitter account?
Zonder dat je het je realiseert, kan je profielfoto op social media zorgen voor een verkeerde indruk. Bij het maken én selecteren van de juiste profielfoto komt heel wat meer kijken dan je denkt. Want waar leg je de nadruk op, wat wil je dat mensen zich van je onthouden? En wat moet je vooral niet doen? Ik zet het hieronder voor je op een rijtje.

Waar moet je profielfoto aan voldoen?
De eerste indruk is erg belangrijk, helemaal als je jouw sociale netwerk gebruikt in een professionele setting, is het belangrijk dat je niet in een joggingpak of in bikini op de foto staat. De inhoud van jouw foto moet dus zijn: Jij, zoals je graag gezien wordt.
Breng zoveel mogelijk gezicht in beeld, want dat is het belangrijkste punt van herkenning en dus vertrouwen. Een avatar waarbij je hele lichaam in beeld is, zorgt ervoor dat je gezicht niet goed herkenbaar is vanwege de kleine weergave ervan. Zorg daarnaast voor een zo rustig mogelijke achtergrond. Dus geen selfie terwijl je je opmaakt in de badkamer met allerlei potjes en flesjes op het badkamerplankje achter je.

De do's en don'ts
Een profielfoto is een foto die iedereen kan bekijken, of ze nu vrienden met je zijn of niet. Iets om even over na te denken… Iemand die jouw profiel bekijkt, kan altijd je avatar zien. Ze zijn geïnteresseerd in jou en willen iets over je te weten komen. Maar… dus niet over je kids, je huisdier, je zonnebril of je favoriete snack. Hoe leuk het ook is om dit te delen met je vrienden, kies voor de avatar die openbaar is voor een professioneler en neutraler beeld ;-)

Kapsel en make-up
Zwaar opgemaakt of au naturel? Krullen of steil haar? Los of vast? Het is niet bewezen dat een vrouw met krullend haar leuker wordt gevonden dan iemand met steil haar. Dat hangt af van ieders persoonlijke voorkeur of mening. Of je kiest voor krul of steil haar geldt eigenlijk wederom dat jíj herkenbaar moet zijn. Een foto waarop je te zien bent zoals je normaal gesproken overkomt. Heb je altijd krullen, sta dan niet ineens met steil haar op je profielfoto. Heb je vrijwel nooit make-up op? Ga dan niet ineens zwaar over the top met volume mascara en lipstick. Wat ik eigenlijk wil zeggen; blijf dicht bij jezelf.

Geen selfie
Het is bewezen: een foto die van dichtbij is genomen, zorgt ervoor dat anderen je als minder aantrekkelijk, minder betrouwbaar én minder competent beoordelen. Gebruik dus liever geen selfie als profielfoto. Een selfie is namelijk van korte afstand genomen. Laat iemand anders de foto maken of gebruik een zelfontspanner of selfiestick. Kies voor minimaal 2 meter afstand.
Ook de hoogte van de camera is belangrijk. Als je naar beneden kijkt, kom je al snel arrogant over, terwijl als je van onderen wordt gefotografeerd een eventuele onderkin wordt benadrukt. Lees alles over dit onderzoek in dit artikel van Frankwatching.

Kijk blij
Bij social media draait veel om likeability.
De meeste vrouwen willen dat hun likeablity wordt verhoogd dus dat anderen ze leuk vinden. Een foto waarbij je lacht brengt meer teweeg/ stemt een beter gevoel dan een serieuze blik. Gebruik je echte, open lach hierbij is mijn advies. De spieren rondom je ogen maken je lach echt, dus lachrimpels zijn niet erg!

Resolutie van je foto > grote foto
Zorg ervoor dat de resolutie van je foto groot genoeg is anders ontstaat er een pixelig/ onscherp beeld omdat de foto vergroot wordt. Welke pixels per medium worden geadviseerd lees je in dit artikel van Erno Hannink.

Gebruik dezelfde foto voor al je profielen
De meeste vrouwen hebben meerdere sociale netwerken in gebruik. Door telkens dezelfde foto te gebruiken ontstaat herkenning. Mensen die je hebben gezien op het ene medium en je daarna tegenkomen op een ander online netwerk zoeken naar herkenning. Ze zullen je nu eerder toevoegen. Tip: Wist je dat je ook een profielfoto kunt toevoegen aan je e-mailadres (Gravatar) en mobiele telefoon?

Heb je wat aan deze tips? Ga je ze gebruiken?

bron: Ernohannink.nl en Frankwatching.comReacties (3)
Plaats een reactie
Reacties
 • Laura Poelstra 06-03-2018 14:42:31
  Ik heb wel een selfie als profielfoto. Zal eens overwegen dit te veranderen. Wil natuurlijk niet minder aantrekkelijk overkomen ;-)
 • Liesbeth van de Pol 06-03-2018 14:42:31
  Leuk! ik heb het artikel op frankwatching.com ook even gelezen, handig tips allemaal!
 • Sanne Visser 06-03-2018 14:42:31
  Ik heb zelf een hele dikke bos krullen maar had graag stijl haar gehad (zal je altijd zien). Ik stijl mn haar dan ook bijna altijd dus sta zo ook vaak op de foto. Ze zijn op het werk wel een geschrokken toen ik met mijn eigen krullen op het werk kwam, misschien dan toch wel verstandig om ook eens met krullen op de foto te gaan haha! Leuk artikel verder!

  Groetjes Sanne

Lees deze artikelen ook eens

Blijf op de hoogte: volg Carmen op 13 November 2019
Blijf op de hoogte: volg Carmen op
Lees verder
Back to work 12 September 2019
Back to work
Lees verder
Summertime 12 July 2019
Summertime
Lees verder
Twitter
Facebook
Favoriete pins